Dakar Test Tunesië, Dinsdag 12 oktober

Om klokslag acht uur rijden de trucks weg van het hotel voor de eerste serieuze testritten in de woestijn. Het traject ligt een klein half uurtje rijden vanaf het hotel El Mouradi. De sfeer is ontspannen, maar iedereen is nu duidelijk gefocust op het rijden. Behalve voor Franz Echter is het de eerste keer dat de coureurs een MAN truck de sporen gaan geven in de woestijn. Er wordt gereden over een van tevoren vastgestelde route, met een keerpunt ergens ver weg in de woestijn.

Vanwege het landschap vervaagt het gevoel voor afstanden een beetje. Af en toe passeert er een Tunesier op een brommertje en ook een aantal andere 4×4 voertuigen rijden in colonne over de route. Ze zijn kennelijk ook aan het oefenen. En om de Dakar sfeer compleet te maken steekt er af en toe een verdwaalde kameel over. Aan zijn relaxte gelaatsuitdrukking te zien heeft het dier helemaal geen weet van het enorme rode pk geweld dat hem ieder moment om de oren kan rijden.

De hele dag wordt benut om zo veel mogelijk kilometers te rijden. Ervaring opdoen is het belangrijkste doel van deze testdagen en er worden al snel vorderingen gemaakt. Franz Echter en Marcel van Vliet hebben natuurlijk al jarenlange Dakar ervaring, maar Peter Versluis en Cor Euser gaan ook goed. Er worden veel details uitgewisseld en de rijdersgroep en hun navigatoren worden doordat ze veel van zitplaats en rally truck wisselen tot een eenheid gesmeed. Woensdag en donderdag zal er tussen de testritten ook nog een nachtje in een bivak in de woestijn worden doorgebracht, dat gaat de Dakar ervaring helemaal compleet maken.