Dakar Test Tunesië, Zaterdag 9 oktober

Omstreeks half acht wordt de Mont Blanc tunnel doorkruist en is de donkere nacht omgeruild voor een mistig berglandschap. Bij een onduidelijke kruising raken de twee trucks elkaar kwijt, maar net zo plotseling rijden ze een kwartier later weer naast elkaar. Met een hoogteverschil van zo’n veertig meter ertussen welteverstaan, want de rijbanen liggen schuin onder elkaar tegen de bergwand. Tijd voor de eerste koffiestop. En we ervaren alweer hoeveel belangstelling de VeKa-MAN trucks trekken. Op de parkeerplaats komen diverse chauffeurs uit hun eigen truck en zet Frank Deenen ze op de foto voor de rode Dakar MAN’s.

Na het ontbijt wordt de reis vervolgd naar Genua, na eerst nog vol getankt te hebben bij een Total pompstation. Genua wordt om twaalf uur bereikt. Je rijdt vlot naar de haven in deze drukke havenstad. De wegenbouwers hebben zich in de loop der jaren behoorlijk uitgeleefd, want het wegennet is een wir war van rijstroken met een peage op de onmogelijkste plaatsen. Al snel staan we in de rij geparkeerd om de veerboot op te gaan. Onder de naam Sahara Masters wordt er nog een woestijn rally verreden in Tunesie, want de kade is vergeven met 4×4 Land Rover’s, Toyota’s, Mercedes G klasse en een verdwaalde Suzuki. Allemaal rallygekken die voor een hoop sfeer zorgen en vaak de Duitse nationaliteit hebben. Een vrouwelijke, Duitse arts komt zelfs vragen of ze een tijdje in de cabine mag meerijden van de VeKa-MAN tijdens de testritten. In haar Toyota rijdt ze al voor de zestiende keer mee. Minder sfeervol is het urenlange wachten bij de douane, in een naastgelegen gebouw. We zijn nog in Italië, maar het lijkt erop dat we al midden in Noord Afrika zijn beland. Warm en een tempo van lik me vestje.

Om vier uur komt er dan toch schot in en gaan de auto’s aan boord. Een chaotisch beeld van heftig gebarende politieagenten terwijl hun collega’s een metertje verderop staan te causeren. En er geen erg in hebben dat er meerdere auto’s de parkeersteek niet kunnen maken om de veerboot genaamd Carthage op te komen. Eenmaal aan boord is het heel snel uit de auto en naar dek. En een klein uurtje te laat vertrekt de Carthage uit de haven van Genua voor een tocht van ruim twintig uur over de Middellandse Zee.