Dakar Test Tunesië, Donderdag 7 oktober

Donderdag is het zover. Voor het eerst sinds lange tijd kunnen de Dakar spullen gepakt gaan worden. Na een onderbreking van twee jaar staat het sein weer op groen voor het MAN Dakar Rally Team. In de werkplaats op een anoniem industrieterrein aan de rand van Eindhoven, worden koortsachtig de voorbereidingen getroffen voor het vertrek naar Tunesië.

Het zand zit nog tussen de overalls want Bert Jan Richters (operational manager) en Bernard der Kinderen (monteur) zijn net teruggekeerd van de Silkway rally in Rusland. ”Om alvast een beetje te oefenen” was het verhaal, maar de doorgewinterde heren worden regelmatig gevraagd om hun kennis en ervaring in te zetten bij deze rally’s.

Donderdagmiddag zien Peter Versluis en Cor Euser voor het eerst de MAN rally trucks in hun nieuwe livery. Het is die dag in allerijl nog even op de flanken van de trucks gezet door Dockmarks Signs. De vertrouwde rode kleur blijft gehandhaafd, evenals de witte belettering. Het team is direct herkenbaar, want in dit kleurenschema reed men al een paar jaar rond. VeKa staat met grote, witte letters op de zijkant en er kan geen twijfel zijn over de bedrijfsactiviteiten van de onderneming: ”Powerful in maritime solutions”.

En vanaf donderdag ook powerful in the desert! En powerful in het oplossen van problemen, want VeKa heeft de terugkeer van het MAN Dakar Team toch maar mooi mogelijk gemaakt. Daarover zijn alle aanwezigen het op donderdagavond unaniem eens. Het inpakken geblazen. Voor het eerst zijn alle monteurs aanwezig. Een sfeer van kennismaken, beetje babbelen, een kakofonie van “Dakarpraat” want zelfs trouwe fans van het eerste uur komen nog even langs met hun echtgenote, om nog even de sfeer van weleer op te snuiven. Je wordt onmiddellijk gegrepen door de gedrevenheid van de betrokkenen. De mannen van het VeKa MAN with a mission-team hebben duidelijk een missie in te vullen. Zelfs van een hele basic exercitie als de service truck inladen maken ze al een evenementje.

En dan moet er nog vertrokken worden… Omstreeks één uur ’s nachts draait Bert Jan Richters de deur op slot. Over de donderdag kunnen we tevreden zijn. Nu de rest nog…