Geslaagde Pre-proloog in Valkenswaard

Zaterdag 30 oktober betekende een geslaagde Pre Proloog voor het VeKa MAN with a mission-rally team. In een spannende finale reed Marcel van Vliet zijn VeKa-MAN naar een tweede snelste tijd van de dag. Een veelbelovend resultaat voor de Dakar rally in januari!

VeKa in dagfinale

De Pre Proloog op het Eurocircuit te Valkenswaard is traditiegetrouw de opwarmer voor de Nederlandse deelnemers aan de Dakar rally. Het traject te Valkenswaard is met zijn modder en korte heuvels totaal anders dan het ruige woestijnlandschap in Zuid Amerika. Maar het is de enige mogelijkheid voor vele Nederlanders om de Dakar deelnemers aan het werk te zien. Ongeveer dertienduizend bezoekers kwamen zaterdagochtend naar een regenachtig Eurocircuit. De regen maakt het alleen maar spectaculairder, maar je moet een echte liefhebber zijn om je gewapend met een paraplu naar het circuit te begeven. De trucks vormen vaak de grootste publiekstrekker en op de truck deelnemerslijst is Nederland na Frankrijk dan ook het beste vertegenwoordigd. ’s Middags kwamen de geliefde trucks in twee sessies vanaf half twee aan bod en maakte de nattigheid plaats voor een mooi najaarszonnetje. Men zag de onverwachte truckfinale tussen routinier Hans Bekx (DAF) en Marcel van Vliet (MAN). Het VeKa team liet daarmee zien tot de absolute toppers te behoren bij de trucks. In de eerste sessie omstreeks half twee verliep het voor Marcel van Vliet nog niet zo succesvol. Hij realiseerde een matige tijd, die achteraf niet representatief was voor zijn potentieel. Onder een schrale zon ging hij om vier uur ’s middags er nog eens stevig voor zitten en reed ineens een bloedsnelle rondetijd. Daarmee stond hij in de finale. Uiteindelijk was Hans Bekx in de finale nog iets sneller, maar dat mocht de pret niet drukken voor het gemotiveerde VeKa team.

Spectaculaire show

Behalve Marcel van Vliet presteerden ook de andere twee MAN’s goed. Routinier Franz Echter zette twee keer een snelle tijd, waarbij hij in zijn laatste sessie de truck bepaald niet spaarde. Het publiek genoot er van met volle teugen, want men zag de MAN meerdere keren op twee wielen door een bocht gaan. Acties waarop men vaak hoopt, maar die men niet vaak ziet. En ook Dakar debutant Peter Versluis wist de truck met vier wielen van de grond te krijgen en daarbij toch nog het materiaal te sparen. Zijn ervaring met autocross was duidelijk te herkennen in de manier waarop Versluis de MAN over de modderige ondergrond joeg. Teamgenoot Cor Euser liet een sessie later ook nog even zien dat Dakar aan hem besteed is, dus dat beloofd wat in januari.
Friends of VeKa

De Pre Proloog is vooral bedoeld als demonstratie voor het publiek. VeKa was in de paddock aanwezig met een keurig verzorgde hospitality unit waar de vele, vele genodigden verwelkomd werden door de rijders en teamleden. En iedereen kon de rally trucks van nabij bekijken, de in een rijtje van drie voor de tent waren opgesteld. De sfeer was erg ongedwongen en had een element van een dagje uit voor de Nederlandse Dakar liefhebber. En het was de eerste keer dat het complete VeKa-Dakar team bijeen was, tijdens de testsessie in Tunesië konden vooral alle monteurs er nog niet bij zijn. Eén ding werd gedurende de dag duidelijk: het enorme enthousiasme waarmee iedereen betrokken is bij het VeKa MAN with a mission-team! Teamleden zowel als genodigden. Achterop de trucks is zelfs een lijst van Friends of VeKa zichtbaar, die ieder een bijdrage hebben geleverd aan het team. In de weken voorafgaand aan de Pre Proloog werden ook een aantal grote sponsors bekend, die hun eigen logo op de rode MAN truck kregen. Dit leverde uiteindelijk een boeiend kleurenschema op, meerdere keren werd er langs de baan gehoord dat de VeKa trucks een hele frisse verschijning zijn in het startveld. En behalve fris ook nog snel; powerful! Kortom, een geslaagde presentatie van het VeKa MAN with a mission-team tijdens de Pre Proloog te Valkenswaard.